Bemutatkozik az FJDynamics Trion V1 GNSS RTK Rover.

FJDynamics Trion V1 GNSS RTK Rover helymeghatározó GPS

Kik vagyunk?

Az FJ Dynamics igen komplex termékportfólióval rendelkezik a kézi lézerszkennerektől elkezdve a 3D-s gépvezérlésekig! A vállalatot a DJI (a vezető UAV gyártó) és a Dongfeng Motor (Honda China) közösen alapította 2017-ben. Tekintve, hogy egy fiatal vállalatról van szó, nagyon korszerű technológiákat alkalmaz és egyedülálló módon a munkavállalók 70%-a kutatás-fejlesztéssel foglalkozik! A FJ Dynamics globálisan jelen van, K+F és operatív központokkal rendelkezik Szingapúrban, az Egyesült Államokban, Svédországban, Kínában és Hong Kongban. Az FJ Dynamics egy globális, robotikával foglalkozó vállalat, amely a mesterséges intelligenciára, a fejlett gyártásra és az új energiákra összpontosít, fejlett technológiájával a karbonsemlegesség előmozdítása és a munkakörnyezetek javítása az elsődleges célkitűzése: „Create for a Better World”

Mi ez a termék?

Röviden az FJD Trion V1 GNSS RTK egy valós idejű, cm pontosságú, GPS alapú felmérő és kitűző eszköz. A GPS alapú mérések pontossága és megbízhatósága folyamatosan növekszik, ez köszönhető elsősorban ez egyre bővülő műholdrendszereknek köszönhetően. Jópár évvel ezelőtt még csak az amerikai (GPS) műholdakat tudtuk a mérésekhez használni, követték őket az orosz (GLONASS) műholdak. Napjainkban pedig már az európai (GALILEO) és a kínai (BEIDOU) műholdak is aktívan üzemelnek. Minél több műholdat lát az antenna, annál pontosabb és megbízhatóbb a mérési eredményem. Maga a mérés, illetve a térkép használata egy vezérlőn keresztül történik. Gyakorlatilag egy Android rendszerű terepi tabletről van szó.

Miért az FJD Trion V1?

Mivel az FJD Trion V1 az összes mai műholdrendszerrel kommunikál, így nem gond akár városi környezetben vagy akár egy erdősávban való megbízható mérés. A rendszer három fő alkotóeleme: 1. antenna, 2. terepi vezérlő szoftverrel, 3. bot. Az antenna és a vezérlő BLUETOOTH kapcsolaton keresztül kommunikál. A bot pedig a pontos mérési pont meghatározására szolgál. Szintén óriási előny a beépített un. IMU (dőlésérzékelő) szenzor, amely használatával nincs szükség a pontos függőleges mérésre, a dőlés általi hibát automatikusan számolja a gép. Ezzel a rögzítési idő radikálisan csökken. Az antennában beépített URH rádió is megtalálható, így akár egy helyi bázis állomásra is tudok csatlakozni, vagy fordítva: bázis antennát hozok létre. Ez utóbbi a gépvezérlésben, mezőgazdaságban vagy a drónos (UAV) felmérésekben lehet jó választás. Maga a szoftver környezet nagyon egyszerűen kezelhető, a leghasználatosabb programokkal, mint pl. mérés, vonal, kitűzés, terület, térfogat, fájl kezelés, stb. Természetesen mindezt magyar nyelven. Nagyon fontos az eszköz szoftveres frissítése. amely teljesen ingyenes és online. A terepi vezérlő Android alapú, fizikai gombokkal is támogatott, természetesen minden opcióval (telefon, internet, wi-fi, stb.). Az akkumulátorok teljesítményére sem lesz panasz, hiszen megszakítás nélkül is egy teljes munkanapot képes üzemelni a rendszer.

Mire való és kiknek ajánljuk?

Földmérési célokra: teljes műhold konstelláció, VITEL2014, útkitűző applikáció, IP67, 1,5 méteres ejtésteszt, fizikai tasztatúra Építőipari alkalmazások: mérés/kitűzés, ellenőrzés, terület- térfogatmérés, bevágás/töltés program, CAD állományok kezelése, EOV koordinátában való használat, gyors mérés IMU-val. Tervezés: szelvényezéshez, meglévő és tervezett nyomvonalak rögzítése, rossz vételi körülmények között (pl. erdősáv) is fix mérési eredmények, CAD állományok import/exportálása, GOOGLE map térkép megjelenítés a könnyebb tájékozódáshoz Gépvezérlés: bázis állomásként, beépített URH rádió modem, egyszerű installáció, teljes műholdas rendszer elérés (GPS, GLONASS, GALILEO, BEIDOU), 10 Hz frissítési idő. Mezőgazdaság: terepálló, magyar nyelvezet, egyszerű használat, területek felmérése, pontok visszaellenőrzése állományból is, cm pontos adatok, hibamentes mérés (IMU).

Az FJD Trion V1 GNSS RTK egy igazán sokoldalúan használható eszköz, amely gyakorlatilag az összes, napjainkban elérhető opcióval rendelkezik mind a hardveres, mind pedig a szoftveres oldalt is beleértve. A teljes műholdas lefedettséghez, dőlésérzékelőhöz, beépített URH rádió modemhez, ingyenes szoftverkövetéshez pedig egy olyan remek ár társul, amellyel akár olyan tervezők/kivitelezők is beruházhatnak a cm pontos GNSS technológiába, akik nem mindennapos használatra alkalmazzák munkájuk során. Használatával csökken a munka- és várakozási idő, bármikor újramérhetőek pontok vagy éppen területek.