HEDUE derékszögek ácsoknak és asztalosoknak

ÍrtaMűszer Guru2017/02/200 Comment(s)

Alpha állítható derékszögek ácsoknak és asztalosoknak

Az ács szakma az egyik legősibb foglalkozás az emberiség történetében. Már az ősi társadalmakban jelen voltak a mai értelemben vett ácsok ősei. A magyar ács, illetve annak korai formája az áts szó is régi eredetű, még valamikor a honfoglalás előtti időkben került bele nyelvünk szókincsébe.

HEDUE Alpha ácsderékszög, ácsoknak és asztalosoknak

A 14. században a városiasodás hatására, hazánkban is megjelentek az első céhek, melyek egy-egy ipari terület szakembereit vonták egységbe. Külön ácsmester céhek is alakultak ebben az időszakban.

A 19. század második felétől pedig már a szakma gyakorlását nem csak szaktudáshoz, hanem hivatalos képesítés megszerzéséhez kötötték. Vidéken azonban, főleg ahol bőséges faanyag állt rendelkezésre, a 20. század elejéig szinte minden gazdaember értett a fa megmunkálásához és saját kezük által, maguk készítették például bútoraikat, vagy épülettartó szerkezeteiket. Voltak még az ún. vándor ácsok is, akik az országot járva felajánlották munkájukat.

Az ácsszerszámok az idők folyamán sokat változtak és a mesterek készlete szinte folyamatosan új eszközökkel bővült. A 20. század elején szerszámos dobozukban ezek voltak megtalálhatók: fűrész, véső, szekerce, tisztítóval, kisgyalu, bárd, faragófejsze, fúró és természetesen az ácsderékszög.

Az ácsderékszög már régóta az ácsmesterséget űzők egyik legfontosabb szerszáma, mely a szögek kijelölésére szolgál.  Az első ácsderékszögek még kezdetleges mérőeszközök voltak és kissé elmaradtak a napjainkban gyártott pontos és precíz társaiktól.

A Hedue Alpha rajzderékszög kategóriájának egyik legkiemelkedőbb terméke. Esetében azért a rajzderékszög megnevezést használjuk, mert az egyszerű ácsderékszöggel ellentétben egy rajzeszköz funkciójával is rendelkezik. Rövidebbik szárán ugyanis két párhuzamos lyuk sorozat található, melyek segítségével könnyedén és egyszerűen szerkeszthetők párhuzamosok. A hosszabbik száron pedig milliméteres mérő található. A rajzderékszögre ráadásul egy speciális szögmérő is felkerült, mely által 0° és 90° közötti szögek is szerkeszthetőek.

Az Alpha rajzderékszög időtálló, hiszen anyaga rozsdamentes acélból készült. Némely típusnál porfesték is védi az eszközt. A derékszög különböző típusban kapható, attól függően mely iparág területére szánják.

állítható Alpha Classic ácsderékszögDerékszög állítható alpha classicÁcsderékszög állítható

Ácsoknak az Alpha Classic és Maxi, még az asztalosoknak az Alpha Mini és Mikro javasolt, mely utóbbi kézhez álló és kiválóan alkalmas a műhelyi munkálatokra. A lakatosok számára a Dupla Alpha típus ajánlott, melynél a derékszög, illetve az állítható szár középen helyezkedik el, ami a használatot még könnyebbé teszi.

Válasszuk akármelyik az Alpha rajzderékszöget, a minőség garantált, hiszen egy igazán sokoldalú és hasznos eszközt kapunk, melyet minden fával kapcsolatos munka során felhasználhatunk.

Tovább a HEDUE derékszögekhez

Forrás: hedue.hu

Címkék:hedue
Leica Geosystems akciós ajánlata - 2019 Q3

Leica Geosystems akciós ajánlata - 2019 Q3

Műszer Guru2019/07/050
Megjelent a Leica Geosystems 2019-es év harmadik akciós szórólapja, a nagyításhoz kattintson a képre!...
Tovább
Hedue akciós szórólap 2019 Q2

Hedue akciós szórólap 2019 Q2

Holecz Norbert2019/06/050
Megjelent a HEDUE 2019 második akciós szórólapja, kattintson a képre a nagy mérethez!...
Tovább
Leica akciós ajánlat 2019 Q2

Leica akciós ajánlat 2019 Q2

Műszer Guru2019/04/240
Megjelent a Leica Geosystems 2019-es év második akciós szórólapja, a nagyításhoz kattintson a képre!...
Tovább
Leica akciós szórólap 2019 I.

Leica akciós szórólap 2019 I.

Holecz Norbert2019/02/190
Megjelent a Leica Geosystems 2019 első akciós szórólapja, a nagyításhoz kattintson a képre...
Tovább
HEDUE 2019 első akciós termékei

HEDUE 2019 első akciós termékei

Műszer Guru2019/02/010
Megjelent a HEDUE 2019 első akciós szórólapja, kattintson a képre a nagy mérethez!...
Tovább